Diversen


Soms krijg ik een opdracht voor een sokkel voor onder een beeldje. 


Deze sokkel is uitgevoerd in Vuren; de sokkel wordt door de opdrachtgever zelf geschilderd. De voet wilde de opdrachtgever laten uitsteken, zodat daar een tegengewicht op gezet kan worden, zodat de sokkel stabiel blijft staan. Op de sokkel zou een hoog, staand kunstwerk komen te staan. 


Doordat deze sokkel in een nis komt te staan, zul je het uitstekende deel van de doorlopende voet niet zien; wat je blijft zien is wat je hierboven ziet.


Een andere opdrachtgever wilde dat het beeldje wat op de sokkel komt te staan, verlicht wordt en overal neergezet kan worden, dus bij voorkeur niet op een wandcontactdoos aangesloten. De gewenste vorm is ovaal en de houtsoort Amerikaans Kersenhout. Zie hier het resultaat:

De vlekjes op het glas zijn weerkaatsingen van licht; de LED-verlichting is op de bovenstaande foto nog niet aan.


Het Amerikaans Kersenhout is gebeitst met Kersenbeits (donker) en afgelakt. Elke LED kan afzonderlijk worden ingeschakeld, zodat de opdrachtgever de juiste verlichting kan instellen.

Hier is dan het eindresultaat:Enkele jaren geleden heb ik uit een reststukje triplex gefineerd met Amerikaans Noten ook een ovaalvorm gefreesd en daar een rand van 2mm massief hout omheen gelijmd. Enkele malen aflakken met hoogglans en ziedaar, een leuk dienblaadje. Omdat er een nog kleiner stukje over was en ik wilde weten tot hoever die 2mm massief hout gebogen kan worden, heb ik onlangs een nog kleinere versie gemaakt - maar die moet nog afgewerkt worden. Ik heb in dit geval het massieve hout eerst een poosje in water laten trekken, zodat het goed nat was en het resultaat is prima gelukt. Maar ook met het vochtige hout is dit wel ongeveer de kleinste radius die je kunt maken met 2mm massief (Noten)hout.


Nog zoiets, waarin je mooi wat reststukken materiaal kwijt kunt (jammer om het anders weg te gooien), is wat men een 'Lazy Susan' noemt (excuus voor wie Susan heet, ik heb deze productnaam niet verzonnen); een draaiplateau voor op tafel, waar je de pannen of schalen op kunt zetten, zodat je de gewenste pan of schaal voor je bord kunt draaien en je zo kunt opscheppen:

Deze Lazy Susan is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als deze tafel; Eiken. De soort verschilt wel; de tafel is van Europees Eiken en de Lazy Susan van Amerikaans Wit Eiken. Maar ja, bij een reststuk heb je geen keuze…


Ook een leuk timmerklusje voor wat reststukken en wat verloren tijd: een bijzettafeltje met gekruiste poten:© Laatste update: juli 2016