Elektrische wandelwagen

In nauw overleg met de opdrachtgever, Het Hofhuisje, heb ik in 2009 een wandelwagen ontworpen en gebouwd waarin zes kinderen vervoerd kunnen worden en waarachter de bestuurder wandelt. De voorwielen worden aangedreven door een 24 volt elektromotor en de achterwielen zijn twee grote zwenkwielen.

De kinderen variëren in leeftijd van 0 tot circa 4 jaar en dat betekent dat voor de allerkleinsten voorzieningen in de wandelwagen geplaatst moeten kunnen worden, zoals een babyschaal of een kinderzitje.


De wandelwagen rust op 3 steunpunten, maar rijdt toch op 4 wielen; de zwenkwielen aan de achterzijde kunnen ten opzichte van de wandelwagen schommelen, waardoor onregelmatigheden zoals hobbels maar ook op- en afritten in het wegvlak worden opgevangen.


Ook is er voor de allerkleinsten die al wel zelf kunnen lopen, een uitschuifbaar opstapje gemaakt, zodat de bestuurder zoveel mogelijk ontlast wordt van tillen. Door dit soort toepassingen kun je deze wandelwagen rustig een arbo-vriendelijke wandelwagen noemen, iets wat je van alle andere wandelwagens die te koop zijn, nog niet kunt zeggen. Ga maar eens een kar met vier tot zes kinderen duwen of trekken! Het zweet staat je op de rug, maar dat is nog niet het ergste: als je nog geen rugklachten hebt, dan krijg je ze wel.

De snelheidsregeling van de motor wordt geregeld via handvat, aangesloten op een speedcontroller met daarbij een variabel instelbare snelheidsbegrenzer. Het elektronische circuit is grotendeels aangelegd door het serviceverlenende en deskundige bedrijf Warmerdam Revalidatie Service.


Deze wandelwagen is uniek in zijn soort. Er zijn wel diverse wandelwagens te koop voor meerdere kinderen, maar allemaal aan te drijven met menskracht.

De aandrijving zelf geschiedt door een motor die via een vertragingskast en kettingoverbrenging een differentieel aandrijft, zodat beide voorwielen onafhankelijk van elkaar worden aangedreven. De motor is verder voorzien van een motorrem, iets wat vooral noodzakelijk is tijdens het parkeren en stilstaan, bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen, zodat de wandelwagen niet onverwacht kan verrijden. De motorrem wordt automatisch geactiveerd op het moment dat de wandelwagen stil staat en zodra je weer gas geeft wordt deze weer ontkoppeld. Zo kun je nooit vergeten om de wandelwagen op de rem te zetten, waardoor eventuele onveilige situaties worden uitgesloten.

Normaal hoort een voertuig waarop een aandrijfmotor is gemonteerd, verzekerd te zijn, behalve wanneer de bestuurder erachter loopt, zoals bij deze wandelwagen het geval is.

Deze wandelwagen is een uitstekend voorbeeld van het ‘maatpak’ wat het merk ‘De Voorloper’ waardig is.


© Laatste update: juli 2016