(Houtrot)reparaties

Een regelmatig terugkerende vraag van opdrachtgevers is een houtrotreparatie. Nu is niet elke houtrotreparatie interessant genoeg (vind ik) om er foto's van te maken, maar sommige zijn dat wel. 

Bijvoorbeeld die van een tuindeur, waar het in feite niet om houtrot ging, maar om een het gat van kattenluikje wat weer dichtgemaakt moest worden, omdat de woning weer in de de oude staat terug moest worden gebracht van de verhuurder. En als je dan bedenkt dat een nieuwe deur inclusief plaatsen al gauw flink in de papieren loopt, is het voor de hand liggend dat je eerst eens gaat kijken of zoiets valt te repareren. En dat is zeker goed te doen.


De opdrachtgever heeft het netjes afgewerkt en geschilderd en de verhuurder was tevreden. En met een uurtje of 3 arbeid en een paar stukjes materiaal was daarmee een enorme besparing gerealiseerd.

Op een gelijksoortige manier heb ik vlak daarna een luik gerepareerd, waarvan een middenstijl deels weggerot en het bovenpaneel ook al aangetast was:Bij het verwijderen van de rottigheid bleek een zijstijl ook aangetast. Niet verwonderlijk, want de ervaring heeft me geleerd dat als je aan de buitenkant houtrot constateert, er in het hout al heel veel houtrot meer zit. Je kunt aan de buitenkant niet zien of goed inschatten hoeveel houtrot er zit.

In dit geval bleek de middenstijl van grotendeels spinthout (Meranti) te zijn gemaakt (de overgang naar het spinthout heb ik op het doorgezaagde rechterdeel met potlood aangegeven):


En ja, zo vraag je dus gewoon om problemen, want als het van een goed stukje Meranti was gemaakt, had deze reparatie voorkomen kunnen worden.

Afijn, na het verwijderen van de middenstijl en de houtrot aan het paneel en de zijstijl had het luik een mooie grote 'brievenbusopening':


En dan begint het opvullen en het pas maken. In het paneel zit een bossing en omdat een strook van het bovenpaneel ook aangetast was, zal dit deel dus gereproduceerd moeten worden. Dat is echter geen vlak gedeelte, maar loopt iets schuin op en dus in de hoeken dubbel schuin (je kunt de lijn daarvan nog volgen in de rechterhoek). Afijn, na wat uurtjes noeste arbeid, mag het resultaat er wezen:


Nu nog afschilderen en het is luik kan er weer helemaal tegen.

Maar ook kozijnen zijn een regelmatig terugkerend onderwerp. Soms kan volstaan worden met het vervangen van een onderdorpel en neuten (de onderste stukken van de staande delen die meestal ook zijn aangetast), en soms is het beter om het hele kozijn te vervangen. Dat is altijd maatwerk.

De ervaring heeft me geleerd dat wanneer je houtrot aan de buitenkant van een kozijn(verbinding) constateert en wat vaak nog maar een klein plekje is, de schijn bedriegt en de rottigheid in het kozijn veel groter is. Je bent er dus niet mee om dat kleine rotte plekje een beetje weg te halen - zo goed en zo kwaad als het gaat - en dat op te vullen met een houtrotvuller. Bijkomend probleem van de meeste houtrotvulers, zoals een epoxy, is dat het krimpen en uitzetten van het hout en de vuller niet overeenkomen. Daardoor bestaat het risico dat het stuk wat gevuld is, weer loskomt en dus kan het rottingsproces weer gewoon verder gaan. Beter is het om er een nieuw stuk van dezelfde houtsoort in te zetten, maar ook dit is niet altijd mogelijk.

En in sommige gevallen plaats ik een zwarte kunststof (DTS) onderdorpel met neuten.

Bij deze opdrachtgever heb ik een nieuw kozijn met voordeur geplaatst:

Houtrot komt niet alleen bij kozijnen voor, maar bijvoorbeeld ook bij goten. Bij deze opdrachtgever heb ik een deel van de gootbodem en -betimmering vervangen, wat bij dit type goot overigens een veel voorkomend probleem is. Ik houd het erop dat de gootuitloop te weinig ruimte in de gootbodem heeft om ongestoord mee te kunne  bewegen bij het uitzetten en krimpen van de goot. Daardoor wordt de gootuitloop losgetrokken/losgedrukt van de goot en dan is het een kwestie van tijd, tot de gootbodem en overige betimmering aangetast worden, zelfs al is dat Western Red Cedar


Je kijkt hier gewoon dwars door de verbinding van de gootuitloop en goot zelf.


Ik mis de foto’s van de reparatie zelf, maar binnenkort heb ik bij een zelfde type goot weer zo’n reparatie te doen, dus daar zal ik dan ook foto’s van maken.

En soms is het bij goten gewoon een kwestie van te weinig ventilatie in de betimmering, waardoor de betimmering verspocht, zoals bij deze opdrachtgever:


Dan zit er weinig meer anders op dan de aangetaste delen te vervangen en de ventilatie te verbeteren

© Laatste update: juli 2016