Schuttingen, hekwerken, etc.

Niet overal is een standaard schutting of hekwerk te plaatsen. Maatwerk is dan de enige oplossing. Hieronder volgen enkele voorbeelden die voor zich spreken.De schoor is tijdelijk omdat de paal is snelbeton was gezet.


Deze schutting is gemaakt van onbehandeld hout (houtsoorten Lariks en Douglas). In de kolommen staat een Azobépaal, gesteld in snelbeton.


Met een bijpassen hekwerk:


Een hekwerk voor een andere opdrachtgever:En een mooie pergola ergens anders:


En weer een stukje schutting met tuindeur ergens anders:Bij het hekwerk hieronder waren de twee gemetselde kolommen al aanwezig, evenals het straatwerk. Probleem was dat de gemetselde kolommen hol waren. Daaraan kun je dus geen hekwerk van 3 meter hangen, want dan breekt de kolom aan de onderzijde.

De afstand tussen de kolommen was 4,5 meter en de opdracht was een hekwerk in 2 (ongelijke) delen.

De uitdaging heb ik opgelost door het frame van het hekwerk niet star te maken, maken beweegbaar. Daardoor ontstaat er geen moment in de gemetselde kolommen en zullen ze niet afbreken. De frames zijn aan de sluitzijde voorzien van een steunwiel, wat het straatwerk in hoogte gewoon volgt. Doordat het hekwerk niet star is kan het dus  'parallellogrammeren’. Ook de planken (Iroko) op de frames kunnen verdraaien ten opzichte van de boven- en onderliggers, want ze zitten met 1 slotbout aan de bovenzijde en 1 aan de onderzijde vast.

Het nadeel van deze methode is dat als je straatwerk verzakt, je hekwerk meezakt aan de sluitzijde. Maar wanneer de ondergrond van het straatwerk goed is aangelegd, zal verzakken niet snel of ongelijkmatig gebeuren…

Weer een andere mogelijkheid is de volgende, een combinatie van (beton)gaas en Batyline.


Het geeft privacy, maar wel met doorzicht, zodat het niet helemaal afgesloten is.

Maar tegen gaaspanelen kun je ook bijvoorbeeld wilgentenen matten maken, om meer privacy te krijgen, zoals bij een andere opdrachtgever.


© Laatste update: juli 2016