Steigerhout / steigerplanken projecten

Een aantal jaren is steigerplanken meubels, meubeltjes etc. aardig trendy en ook ik krijg daar dus aanvragen voor. 

Het is best lastig om, wanneer je gewend bent precies te werken, om te schakelen naar werken met steigerhout, want dat is in feite ruw hout en dus nooit precies aan de maat, of mooi vlak.

En daarnaast loop je tegen het punt op van oud en nieuw hout. Wanneer je iets van gebruikt steigerhout maakt en je gaat daar bewerkingen aan doen, zoals zagen, frezen, etc. dan krijg je nieuw hout te zien. En dat was nou net niet de bedoeling. Soms kun je dan beter gewone nieuwe steigerplanken nemen en het gereedgekomen project ‘ erouderen', dan zie je in ieder geval geen verschil tussen de onbewerkte en bewerkte plekken.


In een nis op een slaapkamer wilde de opdrachtgever een paar kastdeuren en (binnen)luikjes voor de ramen van steigerhout. In de kast moesten verder een paar legplanken komen boven de al aanwezige hangroede.

 

Verder moesten er een paar sterren in de deuren van de kast en de luikjes komen. Deze fungeren tevens als handgrepen.

Omdat de ruimte van het raam tot de muur kleiner is dan één luik, heb ik de luikjes opgedeeld, zodat ze dubbelgevouwen kunnen worden.

Het steigerhout heb ik grof geschuurd en daarna flink met dunne specie (zand, cement en veel water) ingewreven, alle losse specie van het hout afgeborsteld en de rest laten intrekken. Na goed drogen heb ik alles flink afgeboend met een harde stoffer en tenslotte (buiten) alles nog met luchtdruk afgespoten. Dit hele karwei is iets voor een werkplaats, want het is best wel een smerig karwei en tenslotte ook erg stoffig. 

Het blijft voorlopig nog nieuw hout wat je door de grijze gloed heen ziet, maar dat is een kwestie van tijd…

Echte gebruikte steigerplanken zijn een tijd in het werk gebruikt en hebben in weer en wind gelegen. En dat is niet na te maken, maar wel redelijk te benaderen.


© Laatste update: juli 2016