Stoel op maat


Een stoel op maat gemaakt, dat zou voor veel mensen misschien wel een must kunnen zijn. De meeste banken, stoelen en fauteuils zijn immers fabrieksmatig gemaakt, maar er is geen mens fabrieksmatig gemaakt. Dat betekent dat de meeste stoelen, banken en fauteuils gemaakt zijn op basis van gemiddelde maten en pasvormen van mensen. Maar voor die mensen die geen gemiddelde maat of pasvorm hebben, zijn die stoelen, banken en fauteuils niet geschikt.

Hoewel ik zelf lang ben, zijn het juist mijn benen die lang zijn en is mijn bovenlijf vrij kort. Een verhouding waarmee je op elke gangbare stoel, bank of fauteuil niet lekker zit. Toen ik jonger was, merkte ik dat nog niet zo, maar de laatste tijd kreeg ik steeds meer last in mijn rug (hoewel ik geen rugklachten heb) en ook steeds vaker van rusteloze benen. Het werd dus tijd voor een stoel of fauteuil die speciaal op mij afgestemd was.

Maar voordat zo’n stoel of fauteuil klaar is, ben je wel een aantal weken verder. Allereerst moet je bepalen wat de juiste zitvorm en afmetingen zijn. In mijn geval ben ik maar gewoon begonnen met proberen. Ik heb een eenvoudige basisstoel gemaakt waarbij ik de pasvorm, hoogte, zitdiepte aan kon passen. Een proefmodel waarbij de uiteindelijke vorm van de stoel nog niet belangrijk was. Ik heb daar  gewoon in mijn eigen huis een tijdje op gezeten en wanneer nodig de pasvorm, zithoogte en zitdiepte aangepast. Net zo lang totdat het allemaal perfect was. Uiteraard had ik in die basisstoel al een de juiste dikte van vulling die ook op de definitieve stoel gaat komen, anders kloppen de pasvorm etc. bij de definitieve uitvoering niet meer.

Toen de basisstoel dus gewoon lekker zat, ben ik aan het definitieve model begonnen. Ik was er inmiddels over uit van welk materiaal die gemaakt moest worden en over hoe die eruit zou moeten gaan zien. Alleen de definitieve zithoogte, zitdiepte, pasvorm en hellingen van zitting en rugleuning, hoogte van de armleuningen, etc. moest ik nog overnemen van de basisstoel.

Afijn, hier is dan het resultaat van mijn eigen fauteuil of stoel:

DSCN1925.jpg


Het hout van deze fauteuil of stoel bestaat uit Europees Eiken. 

Zelf vind ik het prettig om mijn benen zo af en toe ook eens onder mijn stoel te kunnen steken, dus de voorkant wilde ik open houden. Veel stoelen hebben onderlangs aan de voorzijde nog een verbinding voor de stevigheid, maar die verbinding wilde ik daar dus niet hebben.

DSCN1926.jpg


De rugleuning wilde ik enigszins verstelbaar houden omdat ik het wel prettig vind om van tijd tot tijd iets verder achterover of juist rechter op te kunnen zitten. Mijn stoel / fauteuil heeft dus een ‘ruggengraat’ gekregen, die scharniert aan de zitting en daardoor verstelbaar is. 

DSCN1929.jpg


Bij mijn basisstoel had ik (langere) armleuningen, maar bij het proefzitten op de definitieve stoel had ik die nog niet direct en ik vond het eigenlijk veel prettiger om geen langere armleuningen te hebben, maar het bij de gebogen delen te laten. Dat geef me meer vrijheid tijdens het gebruik van de stoel.

Ook wilde ik één of enkele uitschuifbare plankjes onder de stoel te hebben om iets binnen handbereik te hebben of te houden, dus heb ik die aan beide kanten maar gemaakt.

DSCN1930.jpg


Vlak onder de zitting aan de voorzijde zit dus de draaiknop waarmee via een spindel de rugleuning versteld kan worden.

DSCN1931.jpg


De vulling en bekleding van kunstleer heb ik laten uitvoeren door de vakman Stefan Vogt van SPL Automotive.

© Laatste update: juli 2016