TV-kast(en)

Na een grondige verbouwing van o.a. de woonkamer en een nieuwe inrichting daarvan waren de opdrachtgevers op zoek naar een TV-meubel in Amerikaans Notenhout. Omdat ze nergens konden slagen op hun zoektocht langs allerlei meubelwinkels, heb ik hun wensen vertaald in een designmeubel, nadat ik een indruk had gekregen van het eetkamermeubel met een blad van Amerikaans Noten.


De 2 laden zijn 1 meter breed en 30 centimeter diep. Door toepassing van een speciale verbinding tussen de beide ladegeleiders zal de lade gelijkmatig openen en sluiten. De lades en deurtjes gaan open door er licht tegen aan te duwen.


Door de achterwand in het middengedeelte iets naar voren te plaatsen, zijn alle kabels en de stekkerdoos volledig voor het oog weggewerkt.

Op de foto's hierboven is het meubelstuk nog onbehandeld, maar de opdrachtgevers hebben zelf dit prachtige TV-meubel in de olie gezet:


Dit TV-meubel is gemaakt van gefineerd MDF. Het plaatmateriaal is in de nerfrichting met 7 millimeter massief notenhout en in dwarsrichting met 2 millimeter massief notenhout afgewerkt. Die 7 millimeter was noodzakelijk voor het ingefreesde handgreepprofiel in de klep (zie bovenstaande foto).


Een andere opdrachtgever wilde een vaste kast voor de TV in de hoek van een kamer waarbij een stel oude, gezandstraalde louvredeuren gebruikt zouden worden. Om in hun stijl te blijven heb ik in overleg voor de romp van de kast geschuurde, oude eiken vloerplanken gebruikt. Doordat ze voorheen geölied waren en de veer- en groefnaden niet geschuurd zijn, worden de naden tussen de planken geaccentueerd, wat mede zorgt voor een 'oude look'. De planken zijn verstelbaar door middel van keeplatten en woutermannen.


Voor de bestaande gehengen van de louvredeuren moesten bijpassende duimgehengen gemaakt worden omdat de pendiameter geen gangbare doorsnede had. Omdat de gehengen met een mooie laag oud roest bedekt waren en ik geen roeststof op het parket van de woonkamer wil laten komen, heb ik een kunststof kraagbus tussen het nieuwe duimgeheng en het oude geheng laten maken.© Laatste update: juli 2016