Verschuifbare plafondlamp

Soms zou het handig zijn, wanneer je meer mensen om de tafel krijgt en je de tafel moet verschuiven of verlengen, om de lamp erboven dan ook mee te kunnen schuiven. Ziehier enkele oplossingen.

Bij de eerste opdrachtgever die erom vroeg, heb ik de eigenlijke plafondkap van de lamp geïntegreerd in de het verschuifbare deel van de oplossing. Deze oplossing is gemaakt met o.a. lineaire geleiders. In dit geval zat de doos in het plafond al niet op de juiste plaats, waardoor de stroomdraad vanaf de zijkant moest worden ingevoerd. De bevestiging is aan een betonplafond en de lamp kan nu een 80cm worden verschoven.


Bij de volgende opdrachtgever heb ik voor een andere oplossing gekozen, o.a. omdat de stroomaanvoer op de juiste plaats zat en dit om een andere oplossing vroeg. Daarnaast is deze oplossing vriendelijker voor de portemonnee.

Bij deze foto is de afdekkap nog niet geplaatst, maar zie je hoe één en ander is gerealiseerd. Ik heb hier een ladegeleider gebruikt die naar twee kanten kan verschuiven, wat in dit geval noodzakelijk was, omdat het deel wat aan het plafond vastzit, niet overal bevestigd kon worden. Achter het gipsplafond was al  een flinke plaat underlayment weggewerkt, waar een zware plafondlamp aan bevestigd kon worden. Omdat de stroomaanvoer onder het verschuifbare deel van de lamp zat, moest hier een oplossing worden bedacht om de kabel te geleiden bij het verschuiven. Ik heb daarvoor een zogenoemde energieketting voor gebruikt. Zonder deze oplossing bestaat het gevaar dat de kabel en de ladegeleider met elkaar in conflict komen, met mogelijke ongewenste gevolgen. 

En hier is dan het resultaat met afdekkap. Met deze oplossing kan de lamp bijna 1 meter worden verschoven.

© Laatste update: juli 2016